Στόχος για τους περισσότερους αθλητές είναι η νέα χρονιά να φέρει αλλαγές και βελτίωση τόσο προπονητική αλλά και αγωνιστική.Η χειμερινή σεζόν που διανύουμε είναι μια περίοδος ανασυγκρότησης και προσαρμογής καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε το νέο μας πλάνο και να διαφοροποιήσουμε την προπόνηση μας ανάλογα με τους στόχους μας.Τα παρακάτω πέντε σημεία θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου,να βελτιωθείς σωματικά και ψυχικά αλλά και να μείνεις μακρυά από τραυματισμούς.

1)Βρες τον καταλληλο προπονητη.

Οι γνώσεις,η εμπειρία αλλά και η επικοινωνία με τον προπονητή θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην βελτίωση της απόδοσης σου και θα κάνουν την προπόνηση σου αποτελεσματικότερη.
Είτε έχεις στόχο να τερματίσεις το πρώτο σου spint είτε να πάρεις slot για Κόνα,το προπονητικό πλάνο θα σου δώσει καθημερινή οργάνωση,θα σε κρατήσει συγκεντρωμένο και κοντά στον στόχο σου.
Don’ts:
Μην χρησιμοποιείς προγράμματα από το διαδίκτυο τα οποία είναι μαζικής παραγωγής και δεν ατομικευονται στις δυνατότητες σου.

2)Δουλεψε τις αδυναμιες σου.

Το τρίαθλο έχει δεκάδες παράγοντες που μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα ενός αγώνα.
Μερικοί από αυτούς είναι:
Σωστή εκκίνηση και κατεύθυνση στο κολύμπι.
Γρήγορο mount-dismount.
Σωστό pacing στο τρέξιμο.
Κατάλληλη υδροδοσία και τροφοδοσία ιδιαίτερα σε μεγάλες αποστάσεις.
Σωστή οδήγηση σε κατηφόρες.
Αλλαγή ελαστικού σε περίπτωση βλάβης.
Διαχείριση στρες και τρόποι βελτίωσης.
Don’ts:
Μην περιμένεις να κάνεις δοκιμές στον αγώνα.Η χειμερινή περίοδος είναι η κατάλληλη για να βελτιώσεις τις λεπτομέρειες αλλά και την αυτοπεποίθηση σου.

3)Το γυμναστηριο ειναι σημαντικο μερος της προπονησης.

Μεγάλο μέρος της προετοιμασίας γίνεται στην πισίνα,στον στίβο και σε δημόσιο δρόμο.Το σώμα μας μπαίνει καθημερινά σε μια διαδικασία που πρέπει να επαναλαμβάνει χιλιάδες φορές την ίδια κίνηση.Για να είμαστε πιο αποδοτικοί αλλά το πιο σημαντικό να προπονούμαστε χωρίς τραυματισμούς πρέπει να εντάξουμε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα μας τουλάχιστον 2 φορές ενδυνάμωση,το οποίο θα έχει κυρίως ασκήσεις λειτουργικές,ισορροπίας,δύναμης αλλά και ευλυγισίας.
Don’ts:
Τα πολλά κιλά δεν θα σε κάνουν πιο δυνατό.Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην σωστή εκτέλεση και επαναληψιμότητα.
(3 ως 5 σετ/12 ως 15 επαναλήψεις).

4)Οι ημερες ξεκουρασης ειναι τοσο σημαντικες οσο και η προπονηση.

Too fast too soon είναι κοινό γνώρισμα για αρκετούς αθλητές.Υπερβολική προπόνηση,μεγάλο στρες για το σώμα και ελλιπής αποκατάσταση μας οδηγούν τις περισσότερες φορές σε υπερκόπωση ή τραυματισμό.Μια φορά την εβδομάδα η ξεκούραση είναι αναγκαία ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο σώμα μας να ανακάμψει και σε μηνιαίο πλάνο η τελευταία εβδομάδα είναι συνήθως η μικρότερη σε ένταση και ποσότητα (ανάλογα πάντα τον περιοδισμό).
Τρόποι ξεκούρασης:
Μασάζ,διατάσεις,σάουνα,ice bath,meditation.
Don’ts:
Μην υπερβάλεις.Ακόμη και μια μέρα να μην νιώθεις καλά είναι προτιμότερο να μειώσεις την προπόνηση σου.Φρόντισε το σώμα σου και την αποκατάσταση καθημερινά ώστε να σου γίνει «συνήθεια».

5)Τα social media δεν θα σε κανουν αθλητη.

Instagram, Facebook, stories, post… καλώς ήρθατε στον φανταστικό κόσμο των media που όλα δείχνουν ιδανικά με υπεραθλητές, υπερπροπονησεις, τέλειες φωτογραφίες, υπερεκτίμηση, υπερβολή και ματαιότητα.Μεγάλο ποσοστό αθλητών έχει οδηγηθεί στην ιδέα ότι «μπορούμε να κάνουμε τα πάντα» και στο κυνήγι της ψεύτικης δόξας και των like χάνουμε το νόημα της προπόνησης.
Don’ts:
Αν ποστάρεις συνέχεια κατά την διάρκεια της προπόνησης και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των αγώνων, σημαίνει ότι θα έχεις μειωμένη συγκέντρωση και ενέργεια κάτι που προφανώς δεν θα σε οδηγήσει σε επιθυμητά αποτελέσματα.
Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα είναι σίγουρο ότι σε βάθος χρόνου θα έρθουν καλύτερα και ποιοτικότερα αποτελέσματα.
Για να γίνουμε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί πρέπει να επενδύσουμε στην προπόνηση,κυρίως για να μάθουμε και να έχουμε την επιθυμητή εξέλιξη.
Βάλτε μακροπρόθεσμους στόχους, δείξτε θετική διάθεση και υπομονή ακόμη και σε δύσκολες μέρες, διατηρήστε την ισορροπία ανάμεσα στην αθλητική και την προσωπική σας ζωή και προσπαθήστε να βελτιώνεστε μέρα με την ημέρα!

 


Minas Malatos 

BSc Physical Education & Sport Science.
USA Triathlon Certified Coach.
Head Coach #peakperformance.