Συνέντευξη στον Σοφοκλή Αρχοντάκη – wefit.gr
Ο Μηνάς Μαλάτος είναι πρώην πρωταθλητής. Έχει αρκετά από τα «κουσούρια» του πρωταθλητισμού: ενημερώνεται καθημερινά, εργάζεται σχετικά με το άθλημά που διέπρεψε- είναι spinning instructor στο Gym Tonic- ενώ έχει διατηρήσει την ισορροπημένη διατροφή που έκανε ως αθλητής, καθώς τώρα ασχολείται με το τρίαθλο.
Ταυτόχρονα έχει άποψη και την μοιράζεται μαζί μας για τον αθλητισμό γενικότερα (συζητούσαμε χαλαρά χωρίς μαγνητόφωνο για τους νέους αθλητές που «δηλώνουν απόντες» από τον αθλητισμό και την ανησυχία του ότι κάποια αθλήματα μπορεί να «σβήσουν») την ποδηλασία και τα λάθη που κάνουμε ή υπομένουμε στον Ελληνικό αθλητισμό.
Τελευταία φορά που τον συναντήσαμε δια ζώσης, έτρεχε τα 10 χιλιόμετρα του ΣΔΥΑ side by side με τον δικό μας δρομέα, περίπου στα 4,5 λεπτά το χιλιόμετρο.
Καλησπέρα Μηνά! Θα ήθελες να μας δώσεις λίγα στοιχεία για το πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τον αθλητισμό;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Βόλο. Από σχετικά μικρή ηλικία ξεκίνησα το κολυμβητήριο, μετά λίγο καράτε, λίγο μπάσκετ, έπειτα λίγο τένις, ήταν η διασκέδαση για τα παιδικά μου χρόνια.
Κάπου στο γυμνάσιο και με την παρότρυνση του μεγαλύτερου αδερφού μου, ήρθε η πρώτη επαφή με το ποδήλατο και μέσα σε διάστημα λίγων μηνών κατέκτησα τρία μετάλλια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παίδων. Από το 1997 εώς το 2006 ήμουν μέλος της Εθνικής Ομάδος δρόμου με συνολικά 9 μετάλλια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, 3 μετάλλια σε Βαλκανικά πρωταθλήματα, δυο συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα και δυο επίσης συμμετοχές στους Μεσογειακούς αγώνες το 2001 στην Τυνησία και το 2005 στην Αλμερία της Ισπανίας.
Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις μου ολοκληρώθηκαν το 2006 αλλά μέχρι σήμερα συνεχίζω να συμμετέχω σε διάφορους αγώνες, όπως τρέξιμο και τριάθλο.
Θεωρώ το πιο σημαντικό κομμάτι που αποκόμισα όλα αυτά τα χρόνια από τον πρωταθλητισμό δεν είναι μόνο είναι οι νίκες και οι διακρίσεις, είναι η πληρότητα που νιώθεις για κάθε βήμα που έκανες πέρα από τα όρια σου, ο προγραμματισμός, το πάθος, η αφοσίωση, η εσωτερική ισορροπία…είναι μια τεράστια παρακαταθήκη.
Το 2008 τελείωσαν και οι σπουδές μου στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Αριστοτελείου και ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι στον χώρο του Fitness και πιο συγκεκριμένα στο Spinning® και στο Personal Training.
Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που η δουλειά μου είναι προέκταση του αθλητισμού και αυτό με κρατάει καθημερινά γεμάτο ενέργεια. Το τελευταίο μου βήμα στα επαγγελματικά μου αφορά την προπονητική στο ποδήλατο, έχοντας πάρει την απαραίτητη πιστοποίηση από την ΓΓΑ θα συνεχίσω ένα κύκλο σπουδών υπό την αιγίδα της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.
Το ποδήλατο είναι τρόπος άσκησης, παιχνίδι ή μεταφορικό μέσο;
Το ποδήλατο είναι μια πολυδιάστατη έννοια…είναι άσκηση, είναι μεταφορικό μέσο, είναι πηγή ενέργειας, είναι κοινωνικοποίηση, είναι θέαμα, είναι δράση, είναι κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Ο καθένας μας μπορεί να το χρησιμοποιήσει εύκολα, να κάνει πιο γρήγορα τις μετακινήσεις του, να είναι πιο φιλικός στο περιβάλλον και πιο οικονομικός.
Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως, ο Γύρος της Γαλλίας επέφερε κέρδη άνω των 100εκ. από την προσέλευση των θεατών, τις μετακινήσεις, τα ξενοδοχεία και την τηλεθέαση.
Στο Άμστερνταμ πριν από λίγες μέρες εγκαινιάστηκε ποδηλατόδρομος με φωτοβολταϊκά.
Στην Καλιφόρνια έχει ψηφιστεί νόμος ο οποίος απαγορεύει σε οποιοδήποτε όχημα να κινείται σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου από τον ποδηλάτη.
Οι ποδηλατικές εταιρίες ασχολούνται ολοένα και περισσότερο με την αναβάθμιση στην ποιότητα των υλικών, ενώ για την βελτίωση της τεχνογνωσίας έχουν γίνει συνεργασίες ακόμη και με εργαστήρια της ΝΑΣΑ.
Υπάρχουν αρκετά ακόμη παραδείγματα που δείχνουν ότι το ποδήλατο είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή και χρησιμοποιείται από όλους για διαφορετικούς σκοπούς!
Πόσο ασφαλές είναι να κάνεις ποδήλατο στην Αττική; Ποιές περιοχές θεωρείς bike friendly; Αγαπημένες διαδρομές ή διαδρομές να προτείνεις;
Πιστεύω οτι η ασφάλεια ξεκινάει από την προσωπική μας παιδεία, είτε οδηγούμε αυτοκίνητο, είτε μηχανη, είτε ποδήλατο.
Είναι πολύ βασικό ο αναβάτης να κινείται πάντα με κράνος και με βάση τους κανόνες του ΚΟΚ, ώστε να μηδενίζει τις πιθανότητες για ατύχημα με δική του -τουλάχιστον- ευθύνη. Εντός πόλης η μετακίνηση με ποδήλατο είναι λίγο απαιτητική, πρώτον γιατί οι υποδομές στην χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεύτερον η πόλη της Αθήνας σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να μην μπορεί να υποστηρίξει ποδηλατόδρομους. Εκτός πόλης υπάρχουν αρκετές διαδρομές που μπορεί κάποιος να επιλέξει να κάνει την βόλτα του ή την προπόνηση του. Η Πάρνηθα κρύβει πολλούς δρόμους με ελάχιστη κίνηση από αυτοκίνητα, τόσο σε άσφαλτο, όσο και σε χώμα για αυτούς που ασχολούνται με το mountain bike. Μια από τις αγαπημένες μου είναι αυτή της παραλιακής μέχρι το Σούνιο γιατί πέρα από την προπόνηση με συναρπάζει η ηρεμία της θάλασσας, ο καθαρός αέρας και οι εναλλαγές του τοπίου.
Τι θα ήθελες να μας πεις για την ενασχόλησή σου με το τρίαθλο και το τρέξιμο;
Για το τρίαθλο και το τρέξιμο θα ήθελα να γράψω μόνο οτι είναι μια ιδιαίτερη ευχαρίστηση να συμμετέχεις και να αγωνίζεσαι χωρίς κανένα άγχος για το αποτέλεσμα, χωρίς πίεση και ένταση…είναι χαρά να παρακινείς κόσμο, να γνωρίζεις καινούριους ανθρώπους και χαρακτήρες και να μοιράζεσαι τις στιγμές.
Πως το «κουραστικό» στατικό ποδήλατο μπορεί να γίνει fun;
Το indoor cycling είναι μια διαδικασία πολύ ευχάριστη, γιατί στην ουσία προσομοίωνει μια διαδρομή που θα κάναμε έξω, με ανηφόρες, ευθείες, γρήγορο και αργό ρυθμό, σε ένα στατικό ποδήλατο. Το γκρουπ μπορεί να αποτελείται απο 10 ως 30 άτομα, ανάλογα τον αριθμό των ποδηλάτων, υπάρχει καθοδήγηση για το πρόγραμμα και επίσης υπάρχει πολύ έντονο το αίσθημα της παρέας! Ο ρυθμός της μουσικής και η διαμόρφωση του φωτισμού δίνουν επίσης μια άλλη διάσταση στην συγκεκριμένη προπόνηση. Εύστοχη η ερώτηση, αλλά ένα ερασιτεχνικό στατικό ποδήλατο, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά που χρησιμοποιούνται από ένα καλά εξοπλισμένο γυμναστήριο.
Πιστεύεις πως οι προτεραιότητες των ασκούμενων, «πατούν» σε γερά θεμέλια;
Υπάρχει μεγάλο ποσοστό κόσμου στα γυμναστήρια που γυμνάζεται με λάθος πρότυπα. Η γυμναστική δεν έχει να κάνει με τέλεια σώματα και γραμμωμένους κοιλιακούς, αλλά κυρίως με την σωματική και ψυχική μας υγεία. Όσο σημαντικό είναι να γυμνάζεις τον κόσμο αποτελεσματικά και με ασφάλεια, εξίσου σημαντικό είναι να τον εκπαιδεύσεις πάνω στην έννοια του Ευ Ζην. Είναι κάτι που πιστεύω ακράδαντα και προσπαθώ καθημερινά να το μεταδώσω, να επιλέξουμε έναν τρόπο άσκησης που θα νιώθουμε ευχάριστα, να τηρούμε ένα πρόγραμμα και να έχουμε καλή διάθεση…τα υπόλοιπα έπονται.
Τι απαιτήσεις έχει η ποδηλασία δρόμου;
Η ποδηλασία χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:
Α)Την ποδηλασία δρόμου
Β)Την ποδηλασία πίστας (κλειστό/ανοιχτό ποδηλατοδρόμιο)
Γ)Την ορεινή ποδηλασία (mountain bike)
Η ποδηλασία δρόμου έχει το αγώνισμα της αντοχής, την ατομική χρονομέτρηση και τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και η ομαδική χρονομέτρηση. Οι ποδηλάτες της κατηγορίας αυτής ξοδεύουν πολλές ώρες προπόνησης, που φτάνουν ως και 30/εβδομάδα, μπορεί να φτάσουν τους 60 αγώνες/σεζόν και να διανύσουν ως και 40.000 χιλιόμετρα ετησίως. Εύκολα θα καταλάβει κάποιος ότι με τόσο αυξημένες απαιτήσεις σε καθημερινή βάση η διατροφή, η προπόνηση και η αποκατάσταση πρέπει να σχεδόν ιδανικές.
Κάτι που κάνει όμως την ποδηλασία δρόμου τόσο ιδιαίτερη και ξεχωριστή από τα υπόλοιπα αθλήματα είναι οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως το κρύο, η ζέστη, ο αέρας, η ποιότητα του οδοστρώματος, η βροχή, μηχανικές βλάβες … όλα αυτά μπορεί να τα αντιμετωπίσεις στον αγώνα και να καθορίσουν άμεσα το τελικό αποτέλεσμα.
Τι δεν πήγε καλά με τις «ποδηλατάδες» και έσπασαν σε δεκάδες μικρές ομάδες;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση στην αστική ποδηλασία και γενικότερα στροφή σε εναλλακτικές μεθόδους ασκήσης. Αυτό είναι από τα πιο θετικά μηνύματα γιατί ο κόσμος βάζει συνεχώς το ποδήλατο στην καθημερινότητα του.
Υπάρχουν αρκετές οργανώμενες ποδηλατοβόλτες, κυρίως βραδινές με την πιο επίκαιρη αυτή της Παρασκευής. Η τεράστια προσέλευση κόσμου πιστεύω ήταν καθαρά για λόγους μόδας και δεν υπήρχε κάτι στοχευμένο.
Τι έχεις να προτείνεις σε κάποιον που έχει πάρει στατικό ποδήλατο και το έχει κάνει…κρεμάστρα;
Νομίζω οτι υπάρχει αρκετή δόση εικαστικής παρέμβασης! Υποθετικά θα συμφωνήσω μονο αν γίνει κρεμάστρα για τα ρούχα της προπόνησης που μόλις τελείωσε … σε άλλη περίπτωση θα πρότεινα να λυθεί πρώτα το πρακτικό ζήτημα αγοράζοντας μια … κανονική κρεμάστρα και έπειτα ξεκινήσει να ανακαλύπτει πόσο μαγικό είναι να γυμνάζεσαι, είτε κάνοντας στατικό είτε κανονικό ποδήλατο! Αν βγει έξω ή δει προγράμματα indoor cycling και κάνει σωστότερη άσκηση, το ποδήλατο θα σταματήσει να εξυπηρετεί άλλους λόγους. Ας κρατήσει το στατικό για τις βροχερές μέρες και να πάρει το κανονικό του να γνωρίσει νέες, όμορφες διαδρομές!
Ευχαριστούμε Μηνά για τον χρόνο σου και την συνέντευξη που μας παραχώρησες!
Εγώ σας ευχαριστώ!