Προετοιμασία,διατροφή,σωστή αποκατάσταση,αγώνας στόχος,υπομονή,προγραμματισμός,tapering,ημέρα αγώνα…ωχ,στρες!Οι περισσότεροι,αν όχι όλοι,έχουν βιώσει αυτό το συναίσθημα πλησιάζοντας στην μέρα του αγώνα ή λίγο πριν την εκκίνηση.

Το στρες είναι μία θεμελιώδης διαδικασία,που επηρεάζει ακόμη και τους φαινομενικά ήρεμους ανθρώπους.Σε καταστάσεις στρες,αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο εγκέφαλος μας παράγει μία συντονισμένη χημική «απάντηση» στους εξωγενείς στρεσογόνους παράγοντες.

Πίσω από το στρες υπάρχει μία «αλυσίδα» από ορμόνες,οι οποίες καθορίζουν το πόσο αγχωτικός είναι ένας οργανισμός και πως αντιδρά σε αντίξοες συνθήκες.Οι τρεις κυρίαρχες ορμόνες,η αδρεναλίνη,η νορεπινεφρίνη και η κορτιζόλη είναι αυτές που επηρεάζουν αμμεσα το νευρικό μας σύστημα,την ψυχολογία και κατ επέκταση την διάθεση μας.
Αυτή είναι η μια εκδοχή για τα αρνητικά αποτελέσματα του στρες:αγωνία,έλλειψη συγκέντρωσης,μείωση αυτοπεποίθησης,αίσθημα φόβου και πανικού,αυξημένη καρδιακή συχνότητα,αυξημένη πίεση,εφίδρωση.
Η άλλη εκδοχή είναι το στρες δημιουργεί συνθήκες «ετοιμότητας» και νιώθουμε αυτή την διέγερση του οργανισμού μας πριν τον αγώνα σαν ένα «σπρώξιμο» για καλύτερη επίδοση.

Η διαχείρηση και η αγωνιστική εμπειρία παίζουν καθοριστικό ρόλο ώστε να φτάσουμε την ημέρα του αγώνα στην καλύτερη δυνατή ψυχολογική κατάσταση.

Κάνοντας μια αναδρομή στην δική μου αγωνιστική κατάσταση,θυμάμαι ελάχιστους αγώνες που το στρες ήταν ανασταλτικός παράγοντας στην επίδοση μου,ακόμη και σε απαιτητικούς αγώνες όπως παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Στο παρακάτω λοιπόν άρθρο θα σου δώσω χρήσιμες συμβουλές για το πως μπορείς να μειώσεις το στρες και να μπορέσεις να αποδόσεις τα μέγιστα στον αγώνα σου.

Συμβουλή Νο1:
Ετοίμασε το πλάνο σου.
Φτάνοντας στον αγώνα χωρίς να έχεις πλάνο είναι σαν να οδηγάς με κλειστά μάτια.Καλό θα ήταν λοιπόν με βάση την προπόνηση που έχεις κάνει και τον αγώνα που εχεις επιλέξει να βγάλεις ένα αγωνιστικό πλάνο,το οποίο θα βασίζεται σε χρόνο,ρυθμό και καρδιακή συχνότητα.Με αυτό τον τρόπο θα έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς πρέπει να κάνεις,αποφεύγοντας έτσι τις υπερβολές,τις ανασφάλειες και την σύγχυση.
Μείνε συγκεντρωμένος στον στόχο σου και αν ο αγώνας σου ειναι μεγαλύτερος από δυο ώρες θα πρέπει αντίστοιχα να ετοιμάσεις και διατροφικό πλάνο,βασισμένο πάντα στις προσωπικές σου ανάγκες.

Συμβουλή Νο2:
Δώσε βάση στον περίγυρο σου.
Αρκετές φορές πριν τους αγώνες υπάρχει φορτισμένο κλίμα και οι αρνητικές συζητήσεις όπως:ο αγώνας έχει ανηφόρα,φυσάει,κάνει κρύο,έχει ζέστη,η θάλασσα έχει κύμα,κτλ.

Επέλεξε να είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους-συναθλητές με θετική ενέργεια και ηρεμία που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το στρες,ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα σου δημιουργήσουν δυσφορία και ψυχολογική αναστάτωση.

Συμβουλή Νο3:
Βελτίωσε την αυτοπεποίθηση σου.
Μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες στον χώρο του αθλητισμού θεωρώ οτι αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους αθλούμαστε και αγωνιζόμαστε…παράλληλα με την σωματική κατάσταση θα πρέπει να βελτιώνουμε και την ψυχική μας υγεία.
Βασικοί παράμετροι της ψυχικής μας υγείας όπως η αυτογνωσία,η θετική σκέψη,η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση είναι τεράστια όπλα για να πετύχουμε τους στόχους μας αγωνιστικά,αλλά ακόμη και εξωαγωνιστικά

(δουλειά,καριέρα,οικογένεια,σχέσεις).
Πως μπορούμε πραγματικά να βελτιώσουμε αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της αυτοπεποίθησης;
Το αγωνιστικό πλάνο και ο περίγυρος που αναφέραμε πιο πάνω ειναι βασικά στοιχεία βελτίωσης της αυτοπεποίθησης όπως επίσης και τα εξής:

•Βάλε στόχους ρεαλιστικούς.

•Διατήρησε την θετική σου σκέψη.

•Προετοίμασε το σώμα σου για μέγιστη προσπάθεια.

•Σύγκρινε τις επιδόσεις μεταξύ προηγούμενων δικών σου αγώνων και όχι μεταξύ άλλων αθλητών.

Συμβουλή Νο4:
Κοιμήσου,λίγο παραπάνω.
Ο ύπνος είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι για την αποκατάσταση των αθλητών.Μας γεμίζει ενέργεια και φέρνει το σώμα μας σε τέτοιο επίπεδο όπου μπορεί να δεχτεί μεγάλες αγωνιστικές επιβαρύνσεις.
Οι ωφέλιμες βραδινές ωρες ύπνου είναι από τις 22.00-04.00,βάση μελέτης που εχει γίνει απο διάφορους επιστήμονες.Αν νιώθεις αϋπνίες και ένταση κατά τις βραδυνές ώρες μπορείς να δοκιμάσεις τα εξής:
•Βότανα/Τσάι όπως το χαμομήλι,που καταπραΰνουν το νευρικό σύστημα.
•Κάνε ελαφριά γεύματα,ιδιαίτερα μετα τις 18.00.
•Yoga και αναπνοές,μια μέθοδος απλή και εύκολη να γίνει ακόμη και πριν τον ύπνο με πολλαπλά ωφέλη.
•Άκουσε χαλαρή μουσική για 15-20 λεπτά στο κρεβάτι και κλείσε τις ηλεκτρονικές συσκευές(τηλεόραση,υπολογιστή,κινητό) τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο σου.

Συμβουλή Νο5:
Διαλογισμός.
Μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες για τις μέρες πριν τον αγώνα αλλά και σε καθημερινή βάση.

Ο διαλογισμός είναι μια νοητική άσκηση που μας οδηγεί σε μια βαθύτερη και πιο ήρεμη κατάσταση ύπαρξης,αλλάζοντας τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τη διαδικασία παραγωγής σκέψεων και ιδιαίτερα εκείνων που προκαλούν άγχος και ταράζουν την ισορροπία μας.

Επίσης μειώνει το ρυθμό της αναπνοής και επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό,αυξάνει την ικανότητα να χαλαρώσουμε,χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση,αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την παραγωγή σεροτονίνης(τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη,την παχυσαρκία,την αυπνία και τους πονοκεφάλους).Στο διαδύκτιο υπάρχουν δεκάδες meditation sessions,μικρής ή μεγάλης διαρκείας,που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις.Ακόμη ομώς και την ημέρα του αγώνα όταν η κόπωση θα έχει φτάσει στην κορύφωση της,ο διαλογισμός για μερικά λεπτά θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την δύσκολη αυτή στιγμή και να συνεχίσεις.

Δοκίμασε να κάνεις μια μικρή αλλαγή την επόμενη φορά που θα σταθείς στην εκκίνηση του αγώνα και είμαι σίγουρος ότι θα έχεις διαφορετικό και σίγουρα καλύτερο αποτέλεσμα!

Καλούς αγώνες και ακόμη καλύτερους τερματισμούς!